Inspiratie

Minderwaardig voelen. Herken jij dat?

door | Inspiratie, persoonlijke ontwikkeling

Voel jij je weleens minderwaardig?

Stel: Je bent in gesprek met iemand die je vertelt over zijn werk. In jouw oren klinkt het als een interessante en moeilijke functie. ‘Dat zou ik nooit kunnen’ denk je. Je vraagt je af of je eigenlijk wel een geschikte gesprekspartner bent voor deze persoon. Misschien wil je wel het liefst weg.

Herken je dit? Zou jij dit kunnen zijn? Kun je je minderwaardig voelen in bepaalde situaties?

Klik op de drie tabbladen om verder te lezen.

Minderwaardigheid

Voel je je vaak minderwaardig aan anderen? Mogelijk vraag je je wel eens af waar jij nu eigenlijk goed in bent. Misschien doe je werk waarvan je denkt dat iedereen het wel zou kunnen. Of je runt een huishouden en managet de kinderen en plaatst mensen met een fancy baan op een voetstuk. Het gevoel van minderwaardigheid is iets dat veel mensen herkennen. De een gaat er wel anders mee om dan de ander. Sommige mensen proberen dat gevoel te onderdrukken. Anderen stellen zich klein en kwetsbaar op in contact met anderen. Klik op het volgende tabblad.

Meerderwaardigheid

Misschien ontmoet je ook wel mensen waarbij je de indruk krijgt dat ze zich méér waard voelen dan een ander. Bijvoorbeeld door hun status of opleidingsniveau. Mogelijk heb je zelf wel eens gevoelens van meer waard zijn dan een ander. Het kan in kleine dingen zitten. Misschien vind je jezelf een betere opvoeder of vind je dat jouw beslissingen beter doordacht zijn. Nog waarschijnlijker is het dat je beiden weleens zult ervaren. Gevoelens van minder- en meerderwaardigheid. Kijk onder het laatste tabblad.

Afhankelijk van de situatie

Het kan zijn dat je zowel gevoelens van minder- als meerderwaardigheid herkent bij jezelf. Welke van de twee je ervaart is dan afhankelijk van de situatie of bijvoorbeeld je gesprekspartner. Onbewust kun je jezelf en anderen langs een onzichtbare lat leggen en dan ‘meten’ wie er beter, krachtiger of slimmer is. Het is dan een soort wip die van de ene naar de andere kant kan uitslaan afhankelijk van de situatie. Kan het ook nog anders dan minder- of meerderwaardig? Lees hieronder verder. 

Balanspunt

Er is ook een exact midden, een balanspunt. Misschien heb je dat ook wel ervaren! Het is het punt waarop je je eigen kracht kunt zien en ervaren en ook dat van de ander. Het punt waarop je begrijpt dat de verschillende krachten compleet gelijkwaardig zijn aan elkaar. Dat jij niet meer of minder bent dan de ander, maar even waardevol. De verschillen zijn juist zo waardevol omdat we allemaal een andere bijdrage te leveren hebben.

Een mooi voorbeeld!

Een mooi voorbeeld van het denken in gelijkwaardigheid is de ‘Meervoudige intelligentie’ theorie. De theorie, ontwikkelt door Howard Gardner, laat zien dat iedereen intelligent is op zijn eigen wijze. Een mooi en respectvol uitgangspunt en ook zo herkenbaar. Als je de verschillende intelligenties leert kennen kun je zien hoe anders en gelijk we zijn aan elkaar. Interesse in de cursus over het ontdekken van je eigen intelligentie?

DANKWOORD IN BEELD

♥ Met dank aan de fotograaf voor het beschikbaar stellen van de afbeelding!

-Wil je meer weten over de foto of de fotograaf? Klik dan op de link in het rood.-

Ryan McGuire

Gratisography CC0