Inspiratie

Als een vis in het onderwijs?!

door | Inspiratie, Meervoudige intelligentie

Wat heeft een vis met het onderwijs te maken?

Meervoudige intelligentie respecteert dat er verschillen zijn in hoe we de denken en leren. Sluit het onderwijs hierbij aan? Als we allemaal ongeveer op dezelfde manier zouden denken, zou het logisch zijn dat iedereen hetzelfde soort onderwijs zou krijgen. Als ons brein hetzelfde zou functioneren, zou het ook eerlijk zijn dat we op dezelfde manier getoetst worden.

Sommige leerlingen passen er goed in. Bijvoorbeeld de leerlingen die goed in woorden of in cijfers kunnen denken. Hun intelligentie matcht met de manier waarop het onderwijs is ingericht. Voor anderen is het alsof ze vissen zijn die beoordeeld worden op hun vermogen een boom te beklimmen.

Mensen leren op verschillende manieren

In werkelijkheid, denken mensen op verschillende manieren. De een denkt ruimtelijk of in gevoel en sfeer. Weer een ander denkt door dingen te doen, te ervaren en te experimenteren of denkt in beelden. Die verschillen in denken, in intelligentie, maakt dat we de wereld anders waarnemen en beleven. Als je eens goed kijkt naar al die verschillende vormen van intelligentie, is ons onderwijssysteem het meest oneerlijke systeem dat je maar kunt bedenken.

Meervoudige intelligentie in het onderwijs

Als het onderwijs geschikt zou zijn voor al die verschillende leerlingen, die verschillend denken en leren, krijgen we een ander resultaat. Die leerlingen zouden snel te weten komen op welke manier ze iets nieuws het beste onder de knie kunnen krijgen, ze zouden sneller te weten komen waar hun kracht ligt én wat hun bijdrage is aan de maatschappij! Wil je meer weten, bekijk deze video!

“Iedereen is een genie, maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om een boom te beklimmen, zal het zijn hele leven geloven dat hij dom is.”

DANKWOORD IN BEELD

♥ Met dank aan de fotograaf voor het beschikbaar stellen van de afbeelding!

-Wil je meer weten over de foto of de fotograaf? Klik dan op de link in het rood.-

Roman Mage

Unsplash CC0