Comfort zone

Inspiratie

Uit je comfort zone, in je comfort zone?

door | Inspiratie, persoonlijke ontwikkeling

Je Comfort zone.

 ‘Het is goed om uit je comfort zone te stappen’ is een enthousiaste kreet die ik regelmatig hoor of lees in een willekeurig magazine. Ik heb er zo mijn vraagtekens bij. Zelf heb ik aan den lijve ondervonden wat er gebeurd als je veel en vaak buiten je comfort zone bent.

Wil je de tekst uit de video nog eens rustig nalezen? Dat kun je hieronder doen.

Uit je comfort zone!

De twee cirkels zie ik meerdere keren afgebeeld staan als ik google op ‘comfort zone’. De kleine cirkel staat voor ‘je comfort zone’ en de grote cirkel is de plek ‘waar de wonderen gebeuren’! De grote cirkel is ‘de plek’ waar je nieuwe dingen ontdekt, waar je leert, ervaart en groeit.

Te grote stap?

Die stap in het onbekende kan je verbazing, verwondering en geluk opleveren. Ik snap het en het is wat mij betreft waar! Toch, wat me ook opvalt is dat je een behoorlijke stap moet zetten om deze wonderplek te bereiken. Zo’n grote stap van je veilige thuishaven en je persoonlijke kracht vandaan heeft ook een keerzijde.

In je comfort zone!

Het kan stress en krampachtigheid geven. Misschien ken je het angstige gevoel wanneer je een grote stap in het onbekende zet?! Juist die keerzijde kan je doen besluiten om in je comfort zone te blijven. Dit is de plek waar je je thuis voelt, waar je kracht ligt. Dat is comfortabel en veilig.

Lekker veilig?

Je doet wat je al (goed) kunt, je weet wel wat je kunt verwachten en zo kan er kan niet zoveel mis gaan. Alsof je met een warm dekentje op de bank ligt. Een heerlijke plek maar er groeit niets! Er is geen verwondering meer, er zijn geen vonkjes of aha-belevenissen. Extreem gezegd ga je langzaam een beetje dood.

Of nog anders?

Beiden hebben dus belangrijke voor- en nadelen. Een lastige keuze! Of hoef je niet te kiezen en zou je de voordelen van beiden kunnen benutten? En de nadelen kunnen minimaliseren? Je doet wat je goed kunt, waar je je thuis in voelt. Van daaruit ga je je grenzen wat verleggen. Je duwt tegen de rand van je comfort zone, zodat die wat oprekt. Of je zet je teentje overboord, je voelt en spartelt een beetje.

Experimenteer

Dan zet je een stap over de grens en kijkt hoe het je bevalt. Als het je bevalt, experimenteer je verder. Soms keer je terug omdat het je niet bevalt. Zo benut je de voordelen van beiden. Je veiligheid en persoonlijke kracht in combinatie met de verwondering, het plezier en de magie die kan ontstaan in het onbekende.

Waar kies jij voor?

DANKWOORD IN BEELD

♥ Met dank aan de fotograaf voor het beschikbaar stellen van de afbeelding!

-Wil je meer weten over de foto of de fotograaf? Klik dan op de link in het rood.-

Robin Yang

Unsplash CC0